SPIN salgsteknik

SPIN-salgsteknikken er udviklet af Neil Rackham og beskriver en struktureret tilgang til at lede salgssamtaler ved at stille spørgsmål. "SPIN" er en akronym, der står for Situation, Problem, Implication og Need-payoff. Her er en kort forklaring af hver del:

 1. Situation (S):

  • Dette trin indebærer at indsamle grundlæggende oplysninger om kundens aktuelle situation. Det inkluderer at stille åbne spørgsmål for at forstå, hvordan kunden opererer og hvilke udfordringer de måtte stå over for.
 2. Problem (P):

  • Når situationen er klar, fokuserer SPIN-metoden på at identificere potentielle problemer eller udfordringer for kunden. Dette opnås ved at stille spørgsmål for at afklare, hvad der ikke fungerer optimalt eller opfylder deres forventninger.
 3. Implication (I):

  • Efter at problemerne er identificeret, udforsker sælgeren konsekvenserne eller implikationerne af disse problemer. Dette trin er rettet mod at hjælpe kunden med at forstå, hvorfor det er vigtigt at løse de identificerede udfordringer.
 4. Need-payoff (N):

  • Endelig fokuserer SPIN på at etablere behovet for den løsning, sælgeren tilbyder. Dette gøres ved at stille spørgsmål, der hjælper kunden med at erkende værdien af at løse deres problemer og opnå fordele gennem den foreslåede løsning.

SPIN-metoden er designet til at guide sælgere gennem en samtale, der skifter fokus fra produktfunktioner til at forstå og løse kundens specifikke behov. Ved at stille de rigtige typer spørgsmål kan sælgere skabe en dybere forståelse for kundens situation og positionere deres produkt eller service som en løsning, der imødekommer kundens reelle udfordringer.

Tilbage til blog